Het jaar is weer bijna afgelopen. Dit betekent ook dat er voor veel mensen weer tentamenweken aan zitten te komen. Voor veel mensen een grote oorzaak van stres. Logisch ook, lange dagen maken en alleen maar stampen is goed voor niemand. Daarnaast ligt er ook altijd een grote druk op je als student want je moet presteren. Ik zelf heb ook altijd een hoop last van stres. Daarom doe ikaltijd heel erg mijn best om de tentamenstress te voorkomen. Dit doe ik door me goed voor te bereiden. Ik wil jou daar ook mee helpen en daarom presenteer ik: ”3 tips om stres te voorkomen”. Ga er even lekker voor zitten en kijk wat handig is voor jou.

1. Begin op tijd met leren

Natuurlijk, dit heb je al honderden keren gehoord. Maar toch is uit onderzoek gebleken dat een hoop van de studenten toch te laat begint met het leren voor zijn/haar tentamen. Daarom is het belangrijk dat je aan het begin van je blok al gaat kijken naar wat belangrijk is. Als je goed duidelijk hebt wat er van je verwacht wordt aan het einde van dit blok, bij het tentamen. Dan kan gericht gaan luisteren in de lessen. Het grote voordeel is dat op bijna alle opleidingen het verplicht is om aanwezig te zijn in de lessen. Want eerlijk is eerlijk, de lessen bereiden je uiteindelijk het beste voor op het tentamen. Als je echt goed voorbereid wilt zijn is het het slimst om voor de les de stof al te kennen. Dan kan je in deze les zelf nog wat vragen stellen over dingen die je niet snapt.

klok die zeg: ''begin op tijd met leren''.

2. Bekijk de toetsmatrijs

Op bijna alle Nederlandse scholen is het verplicht om aan het begin van elk vak een toetsmatrijs te publiceren. In deze toetsmatrijs staat precies wat je moet weten om een voldoende te halen. Daarom is het cruciaal om voordat je begint met leren goed te kijken naar wat je precies moet leren. Dit voorkomt dat je allemaal stof gaat leren die niet belangrijk is voor het tentamen. Wel is het belangrijk dat je niet vergeet de context van deze stof te leren. Want zonder de context is het onmogelijk om de stof toe te passen en de kans is eigenlijk 100% dat dit van je gevraagd wordt. Daarnaast moet je niet vergeten dat je de toetsmatrijs uit je hoofd moet kennen. Niet alleen de stof die daar in zit. Dit omdat het meest belangrijke is dat je weet hoe het samenhangt.

bekijk de toetsmatrijs waar de informatie in staat.

3. Schrijf alles op

Als je bezig bent met het leren van een tentamen, sla alles op. Daarom is het belangrijk dat je goed aan de slag gaat met het samenvatten. Als je deze samenvattingen maakt kan je die het best opslaan op een USB Flashdrive zodat je deze samenvattingen overal nog kan blijven bekijken. Daarnaast is het ook belangrijk om de eerder benoemde toets matrijs hier op op te slaan. Als je alles bij elkaar hebt is het ook het makkelijkste om overzicht te creƫren. Met dit overzicht kan je sneller en effectiever aan de slag gaan.

schrijf alles op dan voorkom je tentamen stress met een usb stick.

Conclusie

De tentamen periode is een vreselijke tijd waar je jezelf echt helemaal gek kan maken. Deze stres kan je voorkomen door goed voorbereid deze tijd in te gaan. Als je je mijn tips volgt dan kom je in ieder geval al een heel eind en ik geloof dat je dan ook zeker een voldoende kan gaan halen. Wat je ook doet heel veel succes en doe je best! Groetjes Arthur!

Pijl die naar het succes toe wijst.